Menu
0
0

Niekoľko tipov, ako zariadiť detskú izbu pre vašich malých neposedníkov

Detská izba je pre vaše malé poklady hracím priestorom aj miestom pre spánok a bezpečné útočisko. Ako to urobiť tak, aby sa všetky tieto prvky skĺbili spolu? Aby bola detská izbička plne funkčná a pritom útulne zariadená, je potreba dôkladné naplánovanie a premyslenie všetkých možností. A ako čo najlepšie navrhnúť detskú izbu? Ak chcete naozaj premyslený plán vybavenia izby, zverte realizáciu priamo interiérovým dizajnérom, ktorí majú veľa skúseností a dokážu mnohé veci domyslieť do posledného detailu. V prípade, že sa do zariaďovania chcete pustiť sami a na vlastnú päsť, venujte pozornosť nasledujúcim radám a nápadom, ako jednoducho detskú izbu zariadiť.

Ako správne navrhnúť detskú izbu?

Pri plánovaní zariaďovaní detskej izbičky je dôležité myslieť na niekoľko zásad. Aký nábytok je pre deti najvhodnejší? Akou farbou vymaľovať detskú izbičku? Ako izbu opticky zväčšiť? Takéto otázky vám určite hlavou pobežia ešte oveľa viac. Spísali sme pre vás pár zásadných tipov, ktoré je dobré pri zariaďovaní izbičky mať na pamäti.

 
návrh detskej izby
 

Dbajte na výber kvalitného nábytku aj ostatného vybavenia

Malé bábätká výber a dizajn nábytku ešte príliš neocenia. Čas však utečie ako voda a z batolaťa sa razom stane predškolák, ktorý už svoj vlastný priestor bude nevyhnutne potrebovať. A preto je vhodná varianta rastúci nábytok, ktorý bude rásť spoločne s deťmi. Nebudete tak musieť míňať za nový nábytok, z ktorého vám deti opäť za chvíľu vyrastú.

Nevýhodou rastúceho nábytku je fakt, že s dieťaťom sa vyvíja aj jeho vkus. Navyše v období dospievania, kedy sa nálada aj štýl každého pubertiaka zo dňa na deň mení, je ťažké ho presvedčiť, že sa nábytok meniť nebude. Preto pri výbere detského rastúceho nábytku voľte neutrálne farby a jednoduchý dizajn. Vzhľad izby potom môžete v dospievaní dieťaťa pozmeniť doplnkami a drobnými úpravami.

Pozornosť pri výbere však venujte aj u malých detí. Predovšetkým u detí do 5 rokov je zvykom, že všetko musia najskôr ochutnať. Pri natieraní alebo kúpe natieraného nábytku preto dbajte na správnu kúpu lakov a farieb, ktoré sú pre deti nezávadné. Celkovo je do detských izieb vhodnejšie vyberať nábytok z prírodných materiálov, ktorý im nemôže nijako uškodiť.

 

 
 

Akú farbu zvoliť do detskej izby?

Farby do značnej miery ovplyvňujú našu náladu aj osobnosť. Preto buďte pri výbere ostražití a voľbu farieb poriadne premyslite, aby sa vaše dieťa v izbičke cítilo dobre. Všeobecne dizajnéri radia využívať do detských izbieb sýte farby, avšak maximálne v 3 rôznych farbách. Proste a jednoducho, všetko s mierou. V sýto žltej miestnosti sa totiž deťom asi nebude spať najlepšie. Preto je ideálne rozdeliť izbu do tzv. funkčných zón (zóna spánku, učenia a hrania) a aj výmaľbu izby tomu prispôsobiť. Vo všeobecnosti by sa mali využívať tlmenejšie, pastelové odtiene farieb, ktoré deti nerušia.

 
sýte pestré farby detskej izby

Praktickou variantou sú detské tapety na stenu, ktoré sú pre deti zdravotne nezávadné a za relatívne nízke náklady môžete vykúzliť steny plné farieb a obrázkov, ktoré si vaše deti zamilujú. Navyše ich aplikácia je jednoduchá a pomôcť vám môžu aj samotné deti. Ak už máte steny vymaľované, ale príde vám, že tomu stále niečo chýba, skúste samolepky na stenu. Vyberať si môžete od kvetín, autíčok, zvierat až po postavy obľúbených animovaných rozprávok.

Pustite uzdu fantázie – svoju aj tú detskú

Každý z nás má jedinečnú osobnosť a je potrebné ju rozvíjať. Hoci sa určite váš vkus líši od vkusu vášho dieťaťa, skúste nájsť medzi týmito svetmi kompromis a aspoň z časti rešpektovať želanie vášho potomka. Rodičia majú väčšinou tendenciu zariaďovať izbu pre deti ako svoju druhú spálňu. Pokojnú, striedmu a útulnú. Ale pre deti je ich izbička vlastná herňa, kde sa denne odohrávajú nespočetné množstvo príbehov. Myslite na individualitu svojho dieťaťa a pri zariaďovaní izby vyberajte také prvky a dekorácie, po ktorých vaše deti túžia a budú ich baviť.

To, čo deti milujú, je maľovanie po stenách. Skvelý spôsob, ako zapojiť samotné dieťatko do zariadenia miestnosti sú kreatívne tapety na stenu, ktoré sa vyrábajú v rôznych prevedeniach. Buď ako čierna „tabuľa“, na ktorú kriedou či fixkou môžete písať a kresliť podľa vlastnej vôľe, alebo ako papierová tapeta s predpripravenými motívmi, ktoré si deti môžu samé vykresliť.

 
detská papierová tapeta vyfarbovacia
 

Inšpirácie, ako pomocou tapiet zútulniť detskú izbu

Hľadáte nápady, ako detskú izbu spríjemniť, aby sa tam vašim ratolestiam dobre žilo? Pozrite sa na nasledujúcu fotogalériu, ktorá vám vo výbere tapiet môže pomôcť. Inšpirujte sa.
  • Detská izba pre bábätko

 tapety do detskej izby inšpirácia vybavenie detskej izby nápady
 
dizajn detskej izby pre bábätko detské tapety na stenu
 
  • Komnata pre princeznú vs. zašíraveň pre malého nezbedník

detská izba pre dievča detská izba pre dievčatko
detská izba pre chlapca návrh detskej izby pre chlapca

V tomto článku sme sa pozreli pod pokrievku zariaďovania detskej izby pre vašich najmilších. Spomenuli sme pár základných vecí, na ktoré pri vybavení izby myslieť, avšak v rukáve máme ešte niekoľko tipov, na ktoré si dávať pozor. To sa ale dočítate v niektorom z budúcich článkov, ktoré v našom Magazíne tapetéra chystáme. Máte sa na čo tešiť!

Späť na výpis článkov