Menu
0
0

Bývanie vo vidieckom štýle

Máte radi útulné priestory, kde čas prúdi tak nejak pomalšie? Pokiaľ práve neholdujete minimalizmu a strohé jednoduchosti moderny, tento článok je písaný priamo pre vás. Nalaďte sa na vlnu pohody, uvarte si šálku kávy a urobte si čas na prečítanie nasledujúcich pár riadkov, kde sa dozviete, ako ľahko bývanie v príjemnom vidieckom štýle vykúzlite. Pozornosť bude hlavne zameraná na detaily a bytové doplnky. Sami sa presvedčíte, že prírodný a tradičný spôsob bývania vie byť veľmi moderný a nadčasový.

vidiecky štýl


Vidiecky štýl bývania je nadčasovou záležitosťou

Bývanie vo vidieckom štýle nepatrí len do chát a chalúp. Súčasný spôsob bývania vnáša prvky vidieka aj do mestských bytov a domov, a tak ak milujete vidiecky štýl a chcete sa ním obklopiť aj u vás doma, poradíme, ako si interiér takto zariadiť. Stačiť bude pár doplnkov, ktoré vyčarujú zázraky. A interiér vášho domova bude razom vyžarovať tú pravú pokojnú atmosféru.

vidiecky nadčasový štýll


Bývať ako vintage

Čo znamená bývať ako vintage [vɪntɪdž]? Vintage štýl bývania zahŕňa všetko, čo je staré, historické, ale aj klasické. Nemyslite si však, že vintage štýl je retro. Retro výrobky sa radia prevažne do doby komunizmu (60. – 70. roky 20. storočia). Oproti tomu vintage si môžeme predstaviť ako bývanie v rustikálnom, vidieckom štýle. Na takomto nábytku možete ľahko nájsť patinu dávnych časov. A pritom stále tvoria krásne, tradičné a poctivo vyrobené kúsky.

Pre vintage je najviac typické využívanie prírodných materiálov, ktoré tu s drobnými opravami žijú už kopu rokov. Vydajte sa aj vy na pôdu svojich starých rodičov a budete sami prekvapení, aké poklady tam nájdete. Z takéhoto nábytku totiž dýchajú samotné príbehy. Veľakrát stačí len také výrobky prebrúsiť a znovu natrieť. Razom budete mať jedinečný kúsok, ktorý vám bude kdekto závidieť.

vintage štýl bývaniabývanie na vidieku


Ako zariadiť byt vo vidieckom rustikálnom štýle?

Nebojte sa, že ak si do vášho bývania vnesiete prvky vidieka, budete vyzerať zastaralo a nemoderne. Ba naopak! Takýto štýl bývania je v dnešnej dobe veľmi moderný a ide ruka v ruke so súčasným hitom interiérového dizajnu – štýlom hygge. Ide predovšetkým o využívanie prírodných materiálov a navodenie príjemnej, útulné atmosféry.

Útulná obývačka, kuchyňa a spálňa, teda celý byt na jednej vlne

Hľadáte inšpiráciu pre zariadenie vášho bývania v útulnom vidieckom duchu? Nemusí to u vás nutne vyzerať ako v múzeu so starožitnosťami. Ale stačí pár prvkov, ktoré sa o tú pravú vidiecku pohodu postarajú. A tými základnými prvkami sú prírodné materiály (drevo, kameň), textil alebo napríklad keramika.

vidiecke zariadenie kuchyne

Či už zariaďujete obývačku, kuchyňu alebo spálňu, dbajte predovšetkým na pohodlie a váš osobný vkus. Čo by vám nemalo chýbať?
  • Drevený masívny nábytok,
  • jednoducho vymaľované steny, alebo tapety na stenu s prírodnými motívmi,
  • romantické vzory na textíliách (závesy, vankúše, obliečky a pod.),
  • poctivá keramika (využiť môžete aj ako kvetináče),
  • lúčne kvety vo váze, prípadne živé rastliny v pekných bacuľatých kvetináčoch,
  • v celom interiéri používajte svetlé, jemné farby v pastelových odtieňoch,
  • všetko s mierou – s dekoráciami a starým vybavením to zase nepreháňajte, nech to vo vašej obývačke nevyzerá ako na blšom thu.

Doprajte si maximálneho pocitu útulňa

Každému z nás určite slovo vidiek vyvoláva spomienky na prázdniny u babičky a jej domček zariadený otlčenými drevenými komodami či kredencom, v ktorom sa vždy našla nejaká tá dobrota. Ako malé deti sme túto jedinečnú atmosféru naplno nedokázali vnímať, ale dnes to pre mnohých z nás môže znamenať romantickú predstavu o pokojnom a harmonickom živote.

Prevládajúca farba by mala byť biela a iné svetlé farby. Aby však priestor nepôsobil až moc sterilne, ozvláštnite ho originálnym dreveným nábytkom a doplnkami vo výraznejších farbách. Pravú atmosféru interiéru pridajú priznané stavebné prvky budovy, ako napríklad drevená podlaha, stropné trámy, zárubne a dvere z dreva, odkryté kovy alebo neomietnuté múry z kameňa a tehál.

Ak práve nemáte to šťastie, a starý nábytok a vybavenie ste doma nenašli, vieme, ako si poradiť s nábytkom novým, aby do vášho rustikálneho interiéru zapadol. Patinujte! Dajú sa kúpiť buď priamo určené farby k vytvoreniu patiny, alebo natierajte zámerne fľakaté, čím patinu vytvoríte sami.

Inšpirujte sa – Fotogaléria interiérov vo vidieckom štýle bývania

Ako sme už spomínali, bývať v „country“ štýle neznamená bývať v starožitníctve. Kombinujte staré kúsky s tými novými, modernými. Interiéru tak necháte vyniknúť všetky vintage doplnky, ktoré sme si zaobstarali, ale celkový dojem nebude vyzerať nijak zastaralo.

byt zariadený vo vidieckom štýle vidiecky štýl s modernými prvkami

vintage dekorácia na okno sklenené dekorácie interiéru


Dizajnové tapety ako čerešnička na torte

tapeta biely podklad s modrým retro mozaikovým vzorom  Création moderná vliesová tapeta na stenu biela
imitácia oprýskané tehlovej stene tapeta  

Späť na výpis článkov