Menu
0
0

Ako si zariadiť bývanie v škandinávskom štýle hygge?

Súčasný trend, ktorý ovládol oblasť interiérového designu, je štýl hygge. Odkiaľ slovo hygge pochádza a čo sa skrýva za jeho významom? Čo znamená fráza „bývať ako hygge“? A ako si jednoducho vytvoriť hygge u vás doma? Načerpajte pozitívnu severskú atmosféru a pusúďte sami, či sa vám bude žiť šťastnejšie a pohodlnejšie. Príďte na chuť pomalšiemu a spokojnejšiemu spôsobu života.

Čo to vlastne hygge je?

Hygge je slovo, ktoré preletelo celým svetom. Hygge (vyslovuje sa ako hüge) je pôvodom dánske slovo, ktoré symbolizuje šťastný spôsob života. Že by Dáni našli recept na spokojný život? Možno preto je Dánsko podľa výskumov jednou z najšťastnejších zemí na svete.

Význam slova sa neľahko vyslovuje, keďže hygge je akýmsi spôsobom života, ktorý by mal ľuďom prinášať slobodu, šťastie a odpočinok. Nedá sa však jednoznačne povedať čo konkrétne tento stav mysli navodí. Pre niekoho môže hygge znamenať odpočinok pod dekou s horúcim čajom, pre iného zase hranie spoločenských hier s kamarátmi. Jednoducho povedané, hygge je všetko to, čo vo vás vyvolá pocit šťastia, pohody a spokojnosti.
 
styl hygge

Ako sa býva podľa hygge štýlu?

Hygge je založený predovšetkým na prežívaní emócií, nie na obklopovanie sa hmotnými predmetmi, a preto je ku hygge stavu potreba naozaj málo. Je však pravdou, že každodenná radosť a spokojnosť veľmi dobre podporí príjemné prostredie, do ktorého sa vždy radi vrátite.

Ako teda docielime hygge? Najdôležitejším prvkom je útulno. Pre navodenie hygge atmosféry nemusíte kupovať drahý designový nábytok. Bohato vystačí ak vaše bývanie doplníte o pár prvkov, napr. nové dizajnové tapety, svetlá alebo len vankúše, koberce či sviečky.

Čo tvorí severský štýl hygge – načerpajte inšpiráciu

Premýšľate, kde si hygge vytvoriť? Jeho hlavným sídlom je váš domov a tam by ste mali taktiež začať. Vytvorte si aspoň malý útulný kútik (alebo hyggekrog), kde budete môcť relaxovať po náročnom dni v práci. A keďže hygge je hlavne o atmosfére, intimite a útulnosti, poradíme vám akými doplnkami vytvoríte hygge aj u vás doma.

Pre hygge sú typické prírodné farby a materiály. Doporučujeme teda využívať farby v pastelových odtieňoch hnedej, šedej, béžovej, ružovej alebo zelenej. Svoju veľkú úlohu hrá tiež príjemné a teplé osvetlenie, ktoré vie vyčarovať to pravé útulné prostredie. A tým máme na mysli aj sviečky! Pretože ako iste viete, zo zapálenou sviečkou sa dom ako kúzlom premení v oázu kľudu. Na útulnosti taktiež pridajú „textilné“ veci, ako vankúše, pletené deky, závesy. Pri zariaďovaní hygge bývania však vždy myslite na to, aby ste sa v ňom cítili príjemne. Inak to celé stratí zmysel. Priestor môžete doplniť ešte rastlinami, knižkami, prútenými košíkmi alebo svetelnými reťazami

 
hygge prostredie u vas doma    textilné vankúše styl hygge

Ako si zariadiť šťastné bývanie podľa nórskeho vzoru?

Zamerajte sa na detaily. Spísali sme menší zoznam vecí, ktoré by vám mohli pomôcť v navodení tej správnej hygge atmosféry.
  • lampy a lampičky, ktoré navodia intímnu atmosféru
  • sviečky, pretože ich nie je nikdy dosť
  • drevený nábytok, prútené doplnky a iné prírodné materiály pre kľudný život a harmóniu s prírodou
  • dizajnové tapety na stenu v škandinávskom štýle
  • deky, pod ktorými vám bude príjemne
  • kvetiny ako kúsok prírody u vás doma

Tapety, ktoré z bielych stien vytvoria príjemné a útulné prostredie

Ak by ste chceli do hygge bývania vrhnúť s väčším nasadením, urobili sme pre vás výber vliesových tapiet, ktoré k tomuto škandinávskemu rustikálnemu štýlu skvele hodia.

 
modrá retro tapeta industriálny štýl tapety na stenu
moderna tapieta na stenu retro tapeta na stenu
prírodné tapeta na stenu moderné tapeta na múr v pracovni

Pre prežitie atmosféry hygge sú ideálne dlhé zimné večery, kedy je skoro tma a vonku neľútostné mrazy. Avšak pod deku si s chuťou zaleziete aj v chladných jarných dňoch. A tak si oblečte tepláky, zachumlajte sa do huňatej deky a robte to, čo vás robí skutočne šťastnými. My vám prajeme, aby ste sa v novom útulnom bývaní cítili čo najšťastnejšie!
 
Späť na výpis článkov