Menu
0
0

Ako vybrať správnu tapetu?

Chcete svoj interiér naozaj ozvláštniť? potom je obstaranie tapiet na stenu dobrá voľba. Len ešte predtým, než si začnete prehliadať neuveriteľne širokú ponuku farieb, vzorov a materiálov, je dobré vziať do úvahy niekoľko hľadísk.

Umiestnenie tapety

Najprv si stanovte, do akej izby tapetu zháňate. Je jasné, že tapeta v obývacej izbe bude mať úplne iný vzhľad ako tá, ktorá ozdobí detskú izbu. Stanovenie si konkrétnej miestnosti Vás tiež nasmeruje na vybratie čo najvhodnejšieho materiálu tapety. Ak potrebujete tapetu do kuchyne či kúpeľne, najlepším riešením sú vinylové tapety, ktoré sú odolné voči vode, pare, oteru i teplote a sú umývateľné. Do iných miestností môžete zaobstarať vliesové tapety. Do detskej izby, kde hrozí, že dieťa môže tapetu pomaľovať alebo zničiť, sú lepšie umývateľné vinylové tapety a zlou voľbou nie sú ani lacné papierové tapety.
 
Ak kupujete tapetu pre niekoho iného, napríklad ako darček, zoberte do úvahy jeho vek. Všeobecne platí, že mladí ľudia dávajú prednosť väčšej extravagancii, teda nápadnejším farbám a vzorom, zatiaľ čo staršie generácie sú skôr pre jednofarebné a konzervatívnejšie vzory.
 

Veľkosť izby

Pri výbere tapety na stenu si uvedomte charakteristiky danej izby. V prvom rade jeho veľkosť. Pre malá izba sa odporúčajú tapety vo svetlých a jasných farbách, ktoré priestor opticky zväčšia a rozšíria. Naopak, do veľkých priestorov si pokojne môžete dovoliť tapety s tmavším odtieňom, dobrou voľbou je tmavo červená alebo bordová. Ak potrebujete, aby izba vyzerala nižšie a širšie, vyberte tapetu so vzormi vo vodorovnom smere. Naopak tapety sa vzory vo zvislom smere spôsobí, že sa miestnosť bude zdať bude vyššia.
 

 

Farba nábytku a stien

Veľmi dôležitým faktorom je farebné zloženie izby. Presnejšie, aká je farba podlahy/koberca, okien a dverí, nábytku a v prípade, že nechcete tapetovať všetky steny (čo sa neodporúča), aj aká je farba ostatných stien. Stanovenie celkovej svetlosti či tmavosti izby samozrejme výrazne ovplyvňuje množstvo slnečného svetla, teda koľko je v miestnosti okien, ako sú veľké, na akých sú stenách, teda kam svetlo najviac dopadá. Je logické, že napríklad pre izbu s tmavým nábytkom a podlahou, ktoré má len jedno okno, je potreba svetlá a prejasňujúca tapeta. Čo sa týka vzorov, platí, že drobné vzorky svetlej farby priestor rozšíria, naopak veľké tmavé vzory ho zúžia.

Keď už bola reč o svetle, majte na pamäti, že tapeta vyzerá inak pri dennom svetle a inak pri umelom osvetlení. Aby ste boli s tapetou v oboch prípadoch osvetlenia spokojní, odporúčame Vám využiť našej služby a objednať si  vzorku tapety domov - zadarmo Vám ju zašleme (viac sa dozviete tu).
 

Striedmosť nadovšetko

Určite poznáte poučku, že všetkého veľa škodí. A pri zariaďovaní interiéru to platí dvojnásobne. Ak máte veľký nápadný nábytok, podlahu/koberec a ďalšie doplnky v izbe, voľte tapetu s umiernenejším vzhľadom. Pokiaľ naopak potrebujete niečo, čo rozžiari Vašu tak trocha mdlú izbu s bielym nábytkom a kobercom, potom je moderná tapeta s výraznými farbami a vzormi tým pravým orechovým. Pri viacerých dominantných tapetách potom ale dajte pozor na farbu doplnkov. Ak ich nechcete mať len v odtieňoch bielej, smotanovej či šedej, môžete zvoliť svetlé odtiene z jednej výraznej farby zo vzoru tapety. Vzor tapety tiež vyberajte vzhľadom k tomu, či na stene bude visieť obraz či fotografie. Aj tá najzaujímavejšia tapeta bude pri prekombinovaní vyzerať zle. A rada na záver. Snažte sa pri výbere tapety nezameriavať len na samotnú izbu. Najlepšie je, keď má celý interiér bytu či domu svojho jednotiaceho ducha.
 

Lepidlo a ďalšie pomôcky

V momente, keď už máte vybrané a stačí si len objednať, nezabudnite ešte na dve veci. Po prvé, v závislosti na dĺžke a výšky steny a následnej dĺžky a šírky tapety si spočítajte, koľko rolí tapety budete potrebovať. Radšej si kúpte o jednu rolu navyše. Môžete ju využiť, keď sa Vám pri tapetovaní niečo nepodarí, alebo sa v budúcnosti môže hodiť pre prípadné opravy. Pri dokúpení by už nemusela byť rovnaká šarža tapety. Druhou vecou, na ktorú je nutné myslieť, je kúpenie vhodného lepidla a ďalších pomôcok pre tapetovanie
 


 

Späť na výpis článkov