Menu
0
0

Renovácia starých kachličiek za kuchynskou linkou pomocou umývateľných tapiet

Pýtate sa, ako zrenovovať starý kachličkový obklad za kuchynskou linkou? Môžete sa pustiť do veľkej a nákladnej rekunštrukcie, kedy osekáte starý obklad na omietku alebo skôr na tehlu, pretože sa staré kachličky nie vždy podarí osekať bez poškodenia omietky, potom sa natiahne nová omietka a nalepia nové kachličky alebo obklady. My ale navrhujeme jednoduchšie, rýchlejšie a lacnejšie riešenie - stenové vinylové tapetové obklady.

Ako postupovať pri pokladaní vinylových obkladov? 

Vinylový stenový obklad za kuchynskú linku

1. Stierkovanie

Staré kachličky majú škáry. Takže, aby tapeta vyzerala dobre, je nutné škáry prestierkovať. Na tieto účely sa výborne hodí tmel na výplne stien – sadrová stierka od nemeckého výrobcu Pufas. Predávame ju v baleniach po 0,5 kg, 1 kg a 2 kg. Výhoda toho materiálu je, že rýchlo zasychá a pri tuhnutí sa "neprepadá" a zostáva rovnako vysoký.

2. Penetrácia

Týmto sme teda povrch zjednotili a teraz sa musí vykonať penetračný náter pomocou adhézneho mostíka. Jedná sa o hustý náter, ktorý pripraví povrch pre priľnavosť APET, respektíve tapetového lepidla. Oba kroky – stierkovanie a penetráciu - možno vykonať počas jedného dňa, behom niekoľkých hodín.

3. Lepenie

Potom je treba 24 hodín počkať, aby penetrácia ideálne zaschla. Na tapety za linku odporúčame lepidlo MC špeciál. Lepidlo je vhodné naniesť ako na lepený vystierkovaný a napenetrovaný povrch, tak pochopiteľne aj na tapetu. Vinylový stenový obklad sa po nanesení lepidla nechá 3 minúty prevlhnúť a potom ho nalepíte na stenu. Tapetu vyhladíte kúrenárskou kefou, alebo aspoň špongiou či navlhčenou handrou. Tapety sa lepia vždy natesno k sebe, nie cez seba.

Tapeta za kuchynskou linkou

Späť na výpis článkov