Menu
0
0

Odstránenie tapiet a príprava podkladu

Odstránenie starých tapiet je strašiakom pre mnohých z nás. Pokiaľ ale dodržíte odporúčaný postup, nemusíte sa báť, pôjde to takmer samé. 

Každá tapeta sa postupom času opotrebuje alebo stane opozeranou. Nie je nič jednoduchšie než si vybrať novú tapetu podľa svojho momentálneho vkusu a opäť dodať izbe šmrnc. Pred lepením však potrebujete dostať tú starú preč a pripraviť si stenu tak, aby nový motív držal správne. 

Ako odstrániť staré tapety

V prípade vliesových tapiet bude strhávanie hračka. Vďaka jedinečnému materiálu, z ktorého sú vyrobené, stačí tapetu chytiť v hornom rohu a jednoducho ju stiahnuť

O niečo zložitejšie prebieha odstránenie vinylových a papierových tapiet. Nezaobídete sa bez odstraňovača tapiet Metylan alebo druhej varianty v podobe odstraňovača tapiet Pufas. Hodí sa tiež valček – Ježko s teleskopickou tyčou a škrabka na strhávanie. Tieto pomôcky k odobraniu tapiet vám uľahčia celý proces. 

Akonáhle máte všetko potrebné, postupujte následovne:
  • ježkom, ktorý má ostré hroty, rovnomerne prepichajte tapetu
  • naneste odstraňovač na tapety (použite štetec, valček alebo rozprašovač podľa zvoleného typu prípravku)
  • odstraňovač rozpúšťa staré lepidlo
  • za pomocou škrabky na tapety odlepte staré tapety
  • pokiaľ nejde nejaký kúsok dolu, znovu ho navlhčite 

Pred lepením novej tapety – príprava podkladu

Po strhnutí musí byť stena bezo zvyškov starých tapiet. Podklad však zostane nerovný a pravdepodobne aj poškriabaný. Urovnajte ho pomocou tmelu na výplň stien, ktorý sa vyrába v prevedení 0,5kg, 1kg a 2kg balenie. Ide o sadrový, celulózou obohatený sypký prášok, ktorý sa rozmieša vo vode a nanáša nerezovým hladidlom alebo špachtľou. Malé nerovnosti možno pred úplným zatvrdnutím vyrovnať vlhkým dreveným hladidlom. Akonáhle riadne vyschne, môže sa brúsiť. 
Týmto postupom dosiahnete dokonalo hladký povrch.
 
Múr sa nechá vyschnúť a nasleduje posledný krok pred samotným tapetovanímpenetrácia. Ide o základ pred každým tapetovaním. Penetrácia podklad spevní, previaže a s tapetou sa potom dá na stene oveľa lepšie manipolovat. Múr sa nechá opäť vyschnúť do druhého dňa, a potom už nič nebráni aplikácii novej tapety. 

Tmel na zeď  




 
Späť na výpis článkov