Menu
0
0

Najčastejšie chyby pri tapetovaní

Každý dobre vie, aká práca je vybrať tú pravú tapetu. Ako ťažké je dokonalo ju zladiť k nábytku, kobercu, a aby sa páčila všetkým doma. So samotným výberom tapety si dá každý  záležať, ale bohužiaľ, málo kto si potom dá tú prácu s tým najdôležitejším - so samotnou aplikáciou (lepením) tapety, ale hlavne s prípravou podkladu.

Stena musí byť rovná   

V prvom rade musí byť stena dokonalo rovná. Úplne dokonalý podklad je napríklad sadrokartón, ale je jasné, že vo väčšine prípadov to tak nie je. Stena máva rôzne nerovnosti, praskliny a odlupujúcu sa omietku. V takom prípade sa vždy odporúča podklad vyrovnať tmelom na výplň stien, ktorý sa vyrába v 0,5 kg, 1kg a 2kg baleniach. Ide o sadrový, celulózou obohatený sypký prášok, ktorý sa rozmieša vo vode a nanáša nerezovým hladidlom alebo špachtľou. Malé nerovnosti možno pred úplným zatvrdnutím vyrovnať vlhkým dreveným hladidlom. Akonáhle riadne vyschne, môže sa brúsiť. Týmto postupom dosiahnete dokonalo hladký povrch. 

Penetrácia je základ  

Ďalej musí byť podklad dokonalo suchý a nesmie byť mastný. Pred samotným lepením sa vždy odporúča použiť penetráciu! Tá je balená v jedno a trojlitrovom balení. Penetrácia je základom každého správneho tapetovania! Ak penetráciu nepoužijete, tak sa môže stať, že bude neošetrená stena bez penetrácie veľmi savá - v tomto prípade sa lepidlo do steny úplne vpije a nedôjde ku kvalitnému a silnému nalepeniu.  

Prevlhčenie tapety nie je dobré

Ďalšou chybou je prevlhčenie tapety. Môže k tomu dôjsť v prípade, keď sa lepidlo nanesie na stenu a zároveň aj na tapetu. Toto je zásadná chyba. Nikdy nenanášajte lepidlo na obe plochy. Dochádza potom k prevlhčeniu, kedy sa tapeta nepatrne natiahne viac ako je potrebné. Po vyschnutí sa potom zmrští, avšak aj nepatrná medzierka medzi jednotlivými pruhmi je veľmi citeľná. Majte na pamäti, že pri papierových a vinylových tapetách sa lepidlo nanáša vždy len na tapetu. U vliesových tapiet sa lepidlo nanáša len na stenu!

Pokiaľ máte tmavé tapety a svetlý podklad, odporúčame v miestach, kde sa budú jednotlivé pruhy stretávať, stenu od stropu až k zemi pretrieť tmavšou farbou. Ideálne rovnakým odtieňom ako pri zvolených tapetách. Predídete presvitajúcim predelom, ktoré sa občas môžu vyskytnúť.   

Ako na lepidlo a zarezávanie tapiet

Precízne pripravené lepidlo je tiež veľmi dôležité. Najprv musíte zvoliť správne lepidlo k tapetám, ktoré budete lepiť. Ďalej je potrebné lepidlo dobre rozmiešať. Hrudky v lepidle vám môžu pri lepení robiť problémy. Ak sa hrudky v lepidle predsa len objavia, potom sa ich snažte lyžicou roztlačiť, počkajte minimálne 30 minút, a potom ho znova poriadne rozmiešajte. Určite to pomôže.
   
Na záver odporúčame počkať sa zarezáváním tapiet až do druhého dňa. Po nalepení je tapeta mokrá a môže sa trhať. Naopak po vyschnutí sa netrhá a výsledok je dokonalý. Po zarezaní ju môžete ešte podlepiť a pritlačiť mokrou hubkou. 
   
 
 

Späť na výpis článkov