Menu
0
0

Čo všetko je k tapetovaniu stien potrebné?

K tapetovaniu stien budete samozrejme potrebovať hlavne tapety, ale nielen tie. V nasledujúcom článku Vám v niekoľkých krokoch prinášame zoznam vecí, ktoré je užitočné si pred samotným tapetovaním pripraviť.
 

Náradie na vyčistenie steny

Ak máte na stene starú tapetu, je potrebné ju odstrániť. Pomôže Vám, keď starú tapetu natriete vodou, do ktorej pridáte odstraňovač tapiet. Ten sa nanáša vo výdatnej vrstve pomocou štetca alebo rozprašovača. Stará tapeta pôjde dole ešte ľahšie, keď použijete škrabku alebo tapetovací valček - ježko. 
 

Veci pre spevnené plochy

Aby tapeta vyzerala na stene pekne a tiež dobre držala, je potrebné ju nanášať na rovný, čistý a suchý povrch. Pokiaľ máte stenu s vlasovými trhlinami, zjednotíte ju vďaka univerzálnemu tapetárskemu rúnu. Všeobecne slúži na odstránenie prípadných nerovností sadrový tmel, ktorý potom vyhladíte špachtľou a po zaschnutí presmerujete brúsnym papierom. Na stenu odporúčame vždy naniesť penetráciu, vďaka ktorej je tapetovanie nielen jednoduchšie, ale tapety potom aj krajšie vyzerajú. Penetrácia sa už neriedi - rovno sa nanáša na stenu valčekom alebo štetkou v jednej alebo v dvoch vrstvách. 

K pripravení vhodného rozmeru tapety a vyznačeniu čiary na stene budete potrebovať merací alebo skladací meter, tapetovacie nožnice,  ceruzku, vodováhu, olovnicu so šnúrou a kovové prítlačné pravítko.


 

Pomôcky pri nalepovaní

Na nalepenie je nutné samozrejme lepidlo, ktoré rozotrieme tapetovacou štetkou. V prípade nanášania lepidla priamo na stenu, sa hodí valček na lepidlo. Pre uhladenie a pritlačenie tapety potom poslúži tapetovacia mäkká stierka či prítlačná špachtľa s tromi uhlami. Môžete tiež použiť tapetovaciu kefu a tapetovací valček. Zvyšok tapety možno odstrihnúť nožnicami alebo skrátiť odlamovacím nožom. Pri zarezávaní tapiet pri strope, podlahe alebo v rohu je užitočná tapetovacia lišta. Samozrejme je ťažké presne určiť množstvo lepidla, takže keď Vám ho trochu bude vytekať, najlepšie ho odstránite morskou špongiou. Tá je oveľa savejšia než navlhčená utierka a súčasne nezanecháva na tapete žiadne škvrny. Aby Vám tapety vydržali pekné čo najdlhšie, môžete ich natrieť ešte bezfarebným ochranným náterom.  

 


Späť na výpis článkov