Menu
0
0

Akú farbu tapety zvoliť?

Samozrejme, každý má nejaké svoje obľúbené farby, ktoré potom pri výbere tapety na stenu preferuje. Aj tak je ale potrebné myslieť na to, aby farba do interiéru takzvane sadla, aby sa nebili s farbou stien, nábytku, okien, dverí a ďalších doplnkov. Pri premýšľaní o tej najvhodnejšej farbe či farebnej kombinácii tapety nezabúdajte tiež na to, do akej miestnosti je tapeta určená, z čoho sa potom odvíja, akú má tapeta navodiť atmosféru. A aké charakteristiky budú mať určité farebné tapety?

Zelená tapeta

V poslednej dobe sú vedľa tapiet s prírodnými motívmi (kameň, drevo) najobľúbenejší tapety v zelenom odtieni. Ľudia sa tak do svojich domovov snažia preniesť kus prírody, navyše zelené tapety sa dobre kombinujú s moderným štýlom designu, so sklom a kovom. Pohľad na zelenú farbu upokojuje. Neodporúča sa ju kombinovať s červenou farbou.
 

 

Biela tapeta

Stálej obľube sa tešia biele, béžové a krémové tapety. Sú totiž veľmi flexibilné. Možno nimi osvetliť miestnosť s tmavým nábytkom, ale majú použitie aj vo svetlých interiéroch, kde tak navodzujú pocit čistoty a elegantnosti. Tieto svetlé tapety zväčšujú priestor, je ale dobré ich doplniť výraznejšími farebnými doplnkami, aby miestnosť nepôsobila studeno. Vyznávači luxusu majú radi čiernobielu kombináciu.
 

 

Fialová tapeta

Trojicu najobľúbenejších tapetových farieb uzatvára fialová. Fialové tapety pôsobia veľmi moderne a mladistvo, ale pritom tajomne - fialová farba je totiž kombináciou studenej modrej a teplej červenej. Fialové tapety sa výborne kombinujú so svetlým drevom, ale dajte si pozor na príliš tmavé odtiene. Tmavofialové tapety totiž miestnosť zmenšia a môžu pôsobiť až melancholicky.
 

 

Červená tapeta

Ak potrebujete svojmu interiéru dodať hrejivé teplo, červená tapeta je určite dobrou voľbou. Pri pohľade na červenú sa zrýchľuje rytmus dýchania, tep, zvyšuje sa krvný tlak a navodzuje sa pocit radosti. Buďte ale obozretní v ich odtieňoch a použitých vzoroch, aby nepôsobila až príliš vtieravo a násilnícky. Ako je všeobecne známe, červená farba je symbolom lásky, takže si niektorí červené tapety kupujú do spálne.
 

 

Modrá tapeta

Modrá farba, ktorá symbolizuje vodu a nebo, je na rozdiel od červenej vnímaná ako studená, takže modré tapety sa hodia do miestností orientovaných na juh. Pri výbere modrej tapety si dajte pozor na jej odtieň. Svetlo modrá tapeta totiž pôsobí sviežo a vzdušne, zatiaľ čo tá s tmavo modrým odtieňom je ťažká, rozjímajúca až smutná.
 

 

Žltá tapeta

Veselá, povzbudzujúca, osvetľujúca. Takto bude vnímaná tapeta, keď na nej bude vo väčšej miere zastúpená žltá farba. Tá totiž priaznivo stimuluje ľudskú nervovú sústavu a podporuje aktivitu. Žlté tapety sú vhodné do tmavých miestností a všade tam, kam chcete dodať "svetlo a energiu".
 

 

Oranžová tapeta

Na ľudskú psychiku pôsobí veľmi dobre aj oranžová farba, navodzuje teplo a pocit radosti. Tapety v tomto zafarbení sa hodia obzvlášť do tmavých miestností a tiež do kuchýň a jedální, pretože oranžová farba podporuje trávenie a zvyšuje chuť do jedla. 
 

 

Hnedá tapeta

Tí, ktorí neradi príliš vynikajú a dávajú prednosť striedmosti a jednoduchosti, si často kupujú hnedé tapety. Hnedá farba pôsobí stabilne a príjemne a evokuje tiež spojenie s prírodou, pretože hnedá farba je symbolom pre pôdu a drevo. Pozor ale, aby v interiéri nebolo hnedej až príliš. Miestnosť s hnedými tapetami je vhodné ozvláštniť doplnkami, dobre pasovať budú v žltej alebo bielej farbe. 
 

 

Čierna tapeta

Čierna farba symbolizuje smútok, strach a noc, preto čisto čierne tapety nie sú príliš v kurze. Úplne odlišné to ale je, keď sa dajú do kombinácie s bielou, šedou či krémovou. Potom vytvára interiér pocit luxusu, osobitosti a tajomnosti. Čierne tapety sa dobre kombinujú s bielym nábytkom a výraznými farebnými doplnkami.
 
 
 

Späť na výpis článkov