Menu
0
0

Ako si pripraviť rovný povrch pod tapetu?

Môžete si kúpiť najkrajšiu tapetu, ale ak pre ňu nepripravíte suchý, rovný a hladký povrch, s výsledkom nebudete úplne spokojní. Navyše pri zlom podklade sa Vám bude problematicky tapetovať. Skrátka, rovný povrch je základ. A ako si ho pripraviť? 
 

Na veľké nerovnosti tmel

Ak máte na stene väčšie špáry, trhliny a nerovnosti, naneste na ňu pomocou stierky alebo špachtle sadrový, celulózou obohatený tmel. S ním sa veľmi ľahko pracuje (stačí len riediť s vodou a naniesť) a naprepadá sa, takže sa nemusí stierkovať viackrát po sebe. Navyše v porovnaní s obyčajnou sadrou tmel rýchlo vytvrdne a schne, takže možno ešte v rovnaký deň s povrchom ďalej pracovať. V novostavbách býva problém s jemným piesočkom, ktorý vystupuje z novej omietky, ten však stačí zoškrabať sádrokartonárskym šmirgľom.
 

Základom je penetrácia

Aby ste boli s novou tapetou spokojní, je potrebné povrch napenetrovať. Penetrácia totiž celý povrch spevní, zlepí jemné prachové častice a nečistoty, zjednotí farebne odlišné podklady a zaistí rovnomernú nasiakavosť zvetraných, savých a poréznych plôch. Vďaka penetrácii je tiež tapetovanie jednoduchšie – farba sa "netrhá" a s tapetou sa dá na stene oveľa lepšie "manipulovať". Skrátka, podmienkou úspešného a trvanlivého tapetovania je penetrácia. A nemusíte mať obavu, nejde o nič časovo ani finančne náročné.

Tapetárska penetrácia je mliečny náter, podobný mlieku, ktorý sa už nijako neriedi. Iba ho valčekom v jednej vrstve nanesiete na stenu a necháte 24 hodín vyschnúť. V miestnostiach, kde ste penetroval, sa nesmie prášiť (teda žiadne brúsenie či veľké upratovanie), pretože penetračný náter je ľahko lepivý a mohol by sa prachom zašpiniť. Z tohto dôvodu je tiež dobré pri penetrovaní zakryť koberec alebo podlahu. V novostavbách je najlepšie použiť hĺbkovú penetráciu. Na inštruktážne video, ako sa penetruje, sa môžete pozrieť tu

Súvisiace články

Späť na výpis článkov