Menu
0
0

Ako sa tapetuje umakart?

Dosť často otázkou našich zákazníkov je, či sa dá tapetovať umakart. Áno, aj umakart je možné ozdobiť tapetou, ale musíte dodržať pár zásadných postupov.
 

Príprava umakartu

Či už použijete vliesovou, vinylovou či papierovú tapetu, musíte si najprv dokonale pripraviť podklad, v tomto prípade umakart. To znamená, že umakart musíte najprv dokonale odmastiť a potom zdrsniť brúsnym papierom, aby sa vytvoril pórovitý povrch, na ktorý sa dobre priľne lepidlo a samotná tapeta. Umakart stačí zľahka zdrsniť, nie je nutné priliš tlačiť, jeden meter štvorcový trvá cca 1 minútu.

Ďalším dosť dôležitým krokom je, že do pripraveného lepidla vmiešame do celej dávky Lepidlo Herkules 250ml. Takto pripravené lepidlo je nachystané na lepenie tapiet. Lepidlo vždy nanášajte na tapetu buď štetkou a alebo valčekom. Nie je potrebné natierať umakart. Hoci je umakart zdrsnený, lepidlo by na ňom nedržalo. Druh lepidla použijete podľa druhu tapety (na vliesové tapety – vliesové lepidlo atď).
 

Tapetovanie aj cez lišty

Umakartové jadro býva obvykle zakončené hliníkovými lištami. Tapetu otapetujte aj cez tieto lišty a potom ostrým nožom podľa hrany zarežte. 

Ak dodržíte uvedené postupy, výsledok bude úplne dokonalý. Umakart je totiž úplne rovný, a tak na ňom tapety vyzerajú veľmi dobre. Je to najlacnejšia varianta, ako si z nepekného šedivého bytového jadra môžete behom pár hodín urobiť dokonalú novú dizajnovú podobu Vášho bytu.

Prechod medzi tapetou a hranou vane alebo podlahy odporúčame zasilikónovať.

Ako vyzerá vytapetované umakartové jadro, môžete vidieť na fotografiách pod článkom.
Boli použité vliesové tapety z kolekcie Lars Contzen

Späť na výpis článkov