Menu
0
0

Ako odstrániť starú tapetu?

Už sa Vám stará tapeta opozerala a plánujete ju vymeniť za novú? A premýšľate, ako na to? Nasledujúci článok Vám prehľadne popíše, ako postupovať v prípade odstraňovania všetkých nami ponúkaných druhov tapiet.
 

Odstránenie vliesovej tapety

Najjednoduchší postup bude u vliesovej tapety. orný rožtek odlupujte ba nechtom alebo špičkou noža a opatrným ťahom dole strhnite celý pás. Takže žiadne namáčanie steny a veľký neporiadok. Navyše, vliesová tapeta sa odstráni bezo zvyšku, teda stenu možno začať ihneď znovu tapetovať alebo maľovať.
 

Odstránenie samolepiacej tapety

Príliš sa nezapotíte ani pri likvidácii samolepiacej tapety či fólie. Tá sa tiež sťahuje za sucha a postup si uľahčíte, keď tapetu nahrejete fénom. Zvyšky lepidla potom odstránite čističom na báze alkoholu alebo ľahkým benzínom. Jednoducho odstrániť sa dajú tiež samolepiace dekorácie
 

Odstranenie papierovej tapety

Papierové tapety možno odstrániť iba za mokra, takže sa pripravte na väčší neporiadok. Odporúčame všetok nábytok odniesť alebo zakryť a hlavne vypnite v miestnosti elektrický prúd. Potom si prichystajte horúcu vodu, v ktorej ste si zariadili špeciálny prípravok, takzvaný odstraňovač tapiet.  

Zmes nanášajte pomocou štetca alebo rozprašovača odhora dole, aby sa prípadná stekajúca voda vsiakla do tapiet a netiekla na podlahu. Najlepšieje namočiť tapety v celej miestnosti, celý proces sa tak urýchli. Po zhruba 15 minútach, kedy sa tapety dostatočne nasiaknu, sa môžete pustiť do skladania. Ak sa tapeta trhá, teda nejde stiahnuť v celom páse, znova ju navlhčite. Keď namočenie nepomôže ani po niekoľkýkrát, budete ju musieť strhať pomocou škrabky na tapety a pomôže aj tapetovací valček – ježko.
Strhané tapety je najlepšie nechávať na zemi priamo pri stenách. Vsiaknu totiž vodu stekajúcu zo stien, a zabránia tak poškodeniu podlahy.
 

Odstránenie fototapety

Väčšina fototapiet je vyrobená z papiera, takže jej odstránenie bude rovnaké ako u papierovej tapety.
 

Odstránenie  vinylovej tapety

Vinylové tapety sú umývateľné tapety, takže je jasné, že ich likvidácia bude odlišná. Väčšina vinylových tapiet je zložená z dvoch vrstiev - vrchná z umelej hmoty a spodná z celulózy. Hornú vrstvu možno stiahnuť za sucha. Spodná strana môže zostať na stene a neskôr môže slúžiť ako základová tapeta, takže na nej môžete znova tapetovať. Väčšinou ale nie je táto spodná vrstva celkom rovná, takže je najlepšie ju taktiež odstrániť. Ako už bolo spomenuté, spodná vrstva je z celulózy, takže pri jej likvidácii postupujte rovnako ako u papierovej tapety.

Niektoré vinylové tapety sú iba jednovrstvové a odstránite ich rovnako ako papierové tapety, teda veľkým namočením. Predtým je ale potrebné poprepichovať jej umývateľný povrch, pre čo sa najviac hodí tapetovací valček – ježko s ostňami. 

Späť na výpis článkov