Menu
0
0

Ako na bordúry

Čo je to bordúra? Dalo by sa povedať, že je to špeciálny druh tapety. Jej rozmery sú však od tapiet odlišné a plní trochu inú funkciu. Ide o dekoratívne pruhy (najčastejšie papierové, ale nechýba ani vliesové a vinylové), ktoré sa lepia na stenu. Dobrým tipom sú potom bordúry samolepiace.

Bordura na zeďVliesová bordura na zeďBordura do obýváku

Bordúra môže slúžiť ako doplnok tapety, ale je možné lepiť ju aj samostatne, napríklad vtedy, ak sa tapetovanie obávate, ale túžite po nejakom oživovacím prvku v interiéri. Je to lacnejšie riešenie dekorácie.
 

Funkce bordúry:

  • Predel medzi tapetami
  • Zakončenie tapety
  • Predel medzi dvoma druhmi povrchu steny
  • Prechod medzi dvoma rôznymi farbami omietky
  • Optické rozdelenie steny
  • Rýchle a lacné oživenie interiéru
  • Orámovanie dverí, okien, priechodu medzi miestnosťami ...
  • Maskovanie nerovností linky farebného náteru
Bordura imitace cihel

Ako aplikovať bordúry

Oproti tapetám je lepenie bordúry jednoduchšie, a to najmä vďaka jej menším rozmerom. Ale ani u tohto typu dekorácie neradno podceniť presné vymeranie, aby bola nalepená rovno. Odmerajte si miesto, kadiaľ bordúra povedie: od stropu, podlahy, dverí, okná, krbu - skrátka od miesta, pozdĺž línie ktorého bude ozdobný pás vedený - namerajte si potrebnú vzdialenosť. Ceruzkou si vyznačte viac bodov a spojte ich linkou. Alebo môžete použiť vodováhu.

Čo sa týka samotného lepenie - bordúry sa lepí podľa materiálu rovnakým lepidlom ako tapety. Takže na lepenie papierových bordúr využijete lepidlo na lepenie papierových tapiet. Naneste ho na rubovú stranu bordúry a po niekoľkých minútach začnite lepiť od kraja vymeranej plochy pozdĺž predkreslenej linky. Postupne vyhladzujte valčekom. Vytlačte vzduchové bubliny a prebytočné lepidlo ihneď očistite handričkou.

Podobne sa lepia vinylové bordúry lepidlom na vinylové tapety.

Vliesové bordúry sa lepia ľahšie - lepidlo sa nanáša na stenu, na ktorú sa potom prikladá dekoratívne pás.

Pred lepením papierových alebo vliesových bordúr odporúčame stenu najprv napenetrovať - ​​najmä veľmi savé povrchy. Viac sa dočítate v článku o penetračných náteroch.

Samolepiaca tapeta nevyžaduje použitie lepidla. Stačí odlepiť cca 10 cm podkladovej vrstvy a začiatok bordúry priložiť k stene. Potom pomaly odstraňujte podkladový papier a súbežne s tým lepte dekoráciu na stenu. Priebežne vyhladzujte valčekom a vytláčajte vzduchové bubliny. Bordúry je vhodné na záver pretrieť ochranným náterom na tapety.

Lepení bordury na zeď   Bordury v interiéru   Dekorace interiéru pomocí bordur

Tipy na nalepenie bordúry:

  • Nalepte bordúry na horný okraj výmaľby alebo tapety pod strop. Opticky tým miestnosť zvýšite.
  • Výška izby sa opticky zväčší aj pri nalepení bordúr zvislým smerom.
  • Na jednu stenu nalepte viac pruhov - jeden napríklad k stropu, druhý doprostred steny.
  • Nalepte bordúru nad detskú postieľku - miestnosť sa zútulní a dieťaťu poskytne možnosť prezerať si pred zaspaním detské motívy.

Späť na výpis článkov