Menu
0
0

Ako lepiť vinylové a papierové tapety?

Tapety sú ozdobou každého interiéru. Aby ste ale s výsledkom boli naozaj spokojní, je potreba ich mať správne nalepené. Preto Vám prinášame podrobný opis lepenia vinylových a papierových tapiet.
 

1. Príprava podkladu

Táto časť býva často podceňovaná a býva príčinou najväčších problémov a chýb. Základom je rovný povrch, najlepšie vystierkovaný, alebo sa stačí zbaviť drobných držiacich pieskových zrniečok, ktoré ľahko odrete brúsnou mriežkou tak, aby bola stena hladká. A teraz najdôležitejší krok – penetrácia. Tá dokonale pripraví akýkoľvek povrch a ideálne upraví nasiakavosť. Príliš savý podklad (novostavby, staré hliníkové nátery) rýchlo vstrebe väčšinu lepidla a tapeta nebude držať. Tu použite hĺbkovú penetráciu. Na vystierkovanú stenu postačí penetrácia povrchová. Odporúčame mať povrch pred lepením svetlý, nelepte tapety na tmavé nátery, hrozí presvitaniu maľby. Viac sa o penetrácii môžete dočítať tu.

2. Príprava lepidla

Lepidlo pripravte podľa návodu, doporučujeme používať kvalitné lepidlá. Ak ste na lepidlo vo vašej objednávke zabudli, môžete si ho priobjednať e-mailom na adrese info@kupsi-tapety.cz alebo telefonicky na čísle 777 933 164.

Lepidlo sypte do nádoby s vodou veľmi pomaly ako detskú krupicu a stále miešajte, až kým sa vytvorí vodný vír, miešanie môže trvať 3-5 minút. Potom nechajte lepidlo 30 minút odpočinúť.
 

3. Tapetovanie

Pred tapetovaním si pripravte pomôcky pre tapetovanie (valček alebo štetka, mäkká stierka alebo kefa na vyhladenie tapety, olovnica, nožnice, odlamovací nôž) a samotnú tapetu. Ako spočítať spotrebu tapety? Z 1 role tapety vždy odstrihnete zaručene 3 pásy o celkovej šírke 159 cm (1,59 m), to znamená, že na stenu širokú 3 metre budete potrebovať 2 role, na stenu širokú 4,5 m budete potrebovať 3 role atď. Toto platí pre bežné výšky stropov, cca 265-285 cm. Viac si o spotrebe tapiet môžete prečítať tu. Radi Vám poradíme s prepočtom spotreby tapiet a s výberom vhodného lepidla.
 
S tapetovaním začínajte smerom od okna. Pomocou olovnice si na stenu naznačte vodiacu zvislú linku pre prvý pruh, ten ovplyvní presnosť lepenia všetkých ďalších pásov. Podľa výšky steny si odstrihnite prvý pás tapety, ale pred tým, ako ho nalepíte, si naznačte ceruzkou začiatok ďalšieho pásu. Lepidlo sa nanáša na pás tapety štetkou alebo valčekom. Potom sa od oboch okrajov pás voľne preloží ku stredu a nechá sa presne 3 minúty prevlhnúť. Presné načasovanie prevlhnutia každého pásu ovplyvní presnosť nadväzovania vzoru. Tapetu lepíme od stropu dole a vyhladzujeme kefou alebo mäkkou stierkou. Znečistenú tapetu ľahko očistíte od lepidla vlhkou špongiou a suchou handrou. Prebytočný kus tapety narežte ostrým odlamovacím nožom a zahlaďte. U ďalšieho pásu je postup rovnaký, len je nutné správne nadviazať vzor tapety. Vzor Vás sám povedie. Tapety lepte vždy natesno k sebe, nie cez seba. V rohu prebytočný kus tapety opäť zrežte ostrým odlamovacím nožom. Počas sušenia pri teplote 18-20 ° C sa vyvarujte prievanu, hrozí príliš rýchle schnutie a následné lúpanie tapiet.
 

Späť na výpis článkov