Menu
0
0

FOTOPOSTUP: Ako nalepiť vliesovú (foto)tapetu

Vliesovými tapetami vyzdobíte interiér rýchlo a jednoducho. Lepí sa nasucho, takže nanesiete lepidlo na stenu a pritlačíte pás tapety. Žiadna manipulácia s papierovými archami zaťaženými natretým lepidlom a podobne. Takto zútulnená miestnosť navyše bude tepelne a zvukovo izolovaná, zároveň vlies vďaka svojej priedušnosti nechá steny dýchať, bez toho aby sa pod ním vyronila pleseň, a jeho farby nevyblednú z motívu. Máte vybratú svoju krásku a premýšľate, či ju zvládnete nalepiť bez zádrhelov a karambolou? S našim návodom určite. Rozpísali sme ho prehľadne do ôsmich krokov.
 
lepení vliesových tapet

1. Výber tapety

Na výbere tapety si dajte záležať. Predsa len vám bude zdobiť stenu nejaký ten piatok. Premyslite jej umiestnenie, veľkosť a presvetlenosť izby, farbu nábytku a celkový štýl miestnosti. Naše zákazníčka, ktorá sa s nami podelila o svoj fotopostup lepenia, si vybrala vliesovú tapetu Komar XXL4-035 kvetinová lúka. Ak bude vyberať tapetu, nie fototapetu, spočítatajte si spotrebu roliek.

výběr tapety

2. Kontrola tapety

Keď si domov prinesiete alebo vám kuriérna služba doručí tubus s vliesovou tapetou a fototapetou, odporúčame ju rozložiť skontrolovať v nadväznosti na farebné odtiene motívu. Pretože, ak zistíte nepresnosti až po prilepení na stenu, reklamáciu už by sme vám nemohli uznať.

kontrola tapety před lepením

3. Príprava podkladu

Pre lepenie tapety potrebujete rovný homogenne sfarbený, čistý, hladký a nemastný podklad ideálne svetlé farby, aby vám napríklad tmavé nátery neskôr nepresvitali. Čo pre to musíte urobiť? Zbrúsiť farby, odstrániť zvyšky starých tapiet, zahladiť a vystierkovať drsné miesta, otvory a trhliny a zbaviť plochu pieskových zrniek, ktoré nedržia. Okrem toho upravte nasiakavosť steny použitím penetrácie. Je potreba, aby nebola príliš savá, pretože by vstrebala väčšinu lepidla a tapeta by potom nedržala. Veľa savé sú napríklad steny v novostavbách alebo hliníkové nátery - také steny penetrujte hĺbkovou penetráciou, pre stierkovanú alebo nalíčenú stenu stačí povrchová.
 
příprava podkladu

4. Príprava lepidla a pomôcok

Pripravte si všetky pomôcky, ktoré pri tapetovaní môžete potrebovať. Rozhodne to je štetka a valček na lepidlo, ulamovací nožík, handra, nádoba na lepidlo, tapetárska huba, stierka na vyhladzovanie a spojový valček. Lepidlo dostanete od nás ku každej objednávke zadarmo presne spočítané na plochu objednanej tapety, takže s jeho výberom si nemusíte robiť starosti.
 
příprava pomůcek pro tapetování

5. Označenie steny

Fototapety: Pretože nie všetky steny sú postavené presne v pravom uhle a chcete mať obrázok zarovnaný na stred, začnite tapetovať od stredu. Ten si načrtnite tužkou z vodorovnej a zvislej čiary, ktoré narysujete pomocou vodováhy a olovnice.

Tapety: Pri vliesových tapetách nezačínajte od stredu, pretože by sa vám mohla zvýšiť spotreba roliek, ale postupujte od okna. Pomocou olovnice si na stenu naznačte vodiacu zvislú linku pre prvý pruh, ten ovplyvní presnosť lepenia všetkých ďalších pásov. Podľa výšky steny si odstrihnite prvý pás tapety, ale než ho nalepíte, naznačte si ceruzkou začiatok ďalšieho pásu.

příprava stěny na tapetování

6. Príprava steny

Vliesové tapety fungujú na tzv. suché lepenie, pri ktorom sa lepidlo nanáša na stenu, vôbec nie na tapetu. Rozmiešajte ho podľa návodu na obale, väčšinou tak, že prášok veľmi pomaly sypete do nádoby s vodou a miešate, až sa vytvorí vír. To môže trvať 3–5 minút. Potom nechajte lepidlo 30 minút odpočinúť. Na stenu ho nanášajte valčekom alebo štetkou. Aby sa správne prilepili i okraje tapety, rozotierajte lepidlo na nepatrne väčšiu plochu steny, než máte vymeranú veľkosť daného pásu alebo dielu fototapety.
nanášení lepidla na stěnu při tapetování

7. Lepenie

Suchý arch priložte k čiarám, ktoré ste si na stene narysovali. Potom tapetu postupne pritláčajte k stene natreným lepidlom od stropu dolu pomocou mäkkého suchého valčeku, stierky alebo kusu látky. Ak sa vám tapeta zašpinila od lepidla, stačí zotrieť vlhkou handrou alebo špongiou. Prebytočný kus tapety odrežete zalamovacím nožíkom a zahlaďte. Postupujte lepením vedľajších pásov a dávajte pozor na správne naviazanie vzoru tapety. Jednotlivé pruhy lepte vždy tesne k sebe, ale nie cez seba a prebytočné kusy odrežte presne v rohoch a na hranách.

lepení vliesové fototapety

8. Schnutie

A je to. Akonáhle nalepíte posledný pruh, máte (skoro) hotovo. Ale ešte nesmiete podceniť schnutie. Ideálne nechajte nalepenú tapetu či fototapetu schnúť pomaly a rovnomerne pri izbovej teplote (18 °C až 20 °C) so zavretými oknami. Prievan by mohol proces príliš urýchliť a tapeta by sa mohla začať olupovať. Ak je topná sezóna, púšťajte do miestnosti teplo len v miernej intenzite.

vliesová fototapeta květinová louka


Späť na výpis článkov