Menu
0
0

Tapetovanie rohov a okenných výklenkov

Rozhodli ste sa svoju domácnosť oživiť tapetami na stenu a už ste si naštudovali, aké budete potrebovať lepidlo a tapetovacie pomôcky, ale stále si ešte nie ste istí, ako na to? V našom e-shope sme pre vás spísali niekoľko návodov (napr. sa dočítate, ako tapetovať vliesovú tapetu), natočili sme aj pár videií a v tomto článku sa dočítate, ako správne tapetovať rohy a okenné výklenky. Platí pri tom zlaté pravidlo: tapetujte smerom od svetla. 

Tapetovanie rohov

Najprv Vám poradíme s tapetovaním vnútorných rohov, čo je najjednoduchšie. Tapetu prelepte cez roh, priložte prítlačnú špachtľu a presah odrežte odlamovacím nožom tak, aby tapeta presahovala na hrúbku špachtle, teda o pár milimetrov. Pruh z druhej strany steny potom nalepte presne do rohu. Pozor u vzorovaných tapiet, aby motív správne nadväzoval. 

Trošku zložitejší je postup u vonkajších rohov. S presahom približne na šírku prsta sa lepia len tenké papierové tapety. Pri ostatných druhov, vinylových a vliesových tapetách lepenie s malým presahom neodporúčame, pretože by mohlo dochádzať k odlepovaniu a odchlipovaniu. Ako teda na to? Tapetu prelepte cez okraj, pričom šírka okraja na druhej stene bude zhruba 10-15 cm. Roh pekne uhlaďte, aby sa nikde nič nekrabotilo, a okraj (teda zakončenie tapety) orežte pomocou pravítka a odlamovacieho noža o niekoľko milimetrov. Ide o to, že k tomuto okraju sa potom natesno nalepí ďalší pruh tapety.

Ak plánujete na steny rôzne tapety, odporúčame na na vonkajšie rohy použiť profilové lišty. Pruh tapety sa potom nalepí cez roh a presah sa pozdĺž nosa profilu odreže nožom. 


Tapetovanie okenných výklenkov 

Samozrejme sa netapetují len celé holé steny, ale musíte si tiež vedieť poradiť s časťami okolo okien. Buď iba otapetujete časť nad a pod oknom a vnútorný výklenok vymaľujete, a/alebo tapetu nalepíte až k oknu. V prvom prípade tapetu prehnite cez okraj a presah potom odrežte nožom.

Druhý spôsob je zložitejší. Pruh nechajte presahovať cez okno, na hrane horného výklenku zrežte. Získate tak tapetu pre vnútornú zvislú stenu. Potom odrežte zvislý pruh nad okenným výklenkom a namiesto toho nalepte od stropu celý pruh tapety, ktorý zahnete cez roh horného horizontálneho výklenku. Nakoniec sa u všetkých vnútorných výklenkov odrežú presahy. Tapeta tak leží niekoľko milimetrov cez vnútorný roh a pokrýva škáru medzi rámom okna a ukončením steny. 

Pod oknami bývajú radiátory, a tak ešte pripomínam, že za nimi sa zásadne netapetuje. Tapetu len zastrihnite vo výške úchytov v stene hore aj dole. 






 

Späť na výpis článkov